Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Ministra

>

Sastanak ministarke Vučinović sa predstavnicama Ženske političke mreže

Sastanak ministarke Vučinović sa predstavnicama Ženske političke mreže
Datum objave: 20.03.2018 15:41 | Autor: KABINET MINISTARKE BEZ PORTFELJA

Ispis Štampaj stranicu


Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
             
Ministarka u Vladi Crne Gore Marija Vučinović je održala sastanak povodom Inicijative Ženske političke mreže za unapređenje zakonskog okvira i političkog ambijenta za veće učešće žena u politici.

Sastanku su prisustvovale: Fiona McCluney – UNDP, Kaća Đuričković – UNDP, Plamena Halaceva – Delegacija EU u Crnoj Gori, Barbara Rotovnik – Delegacija EU u Crnoj Gori, Snežana Jonica – Ženska poloitička mreža, Nada Drobnjak – Ženska politička mreža.

Tema sastanka je bila političko osnaživanje žena, kao i povećanje broja žena na mjestima odlučivanja, odnosno unapređenje prava žena do potpune ravnopravnosti.

Učesnice sastanka su predstavile svoje zahtjeve ministarki, kao i zalaganje same Ženske političke mreže, čije su članice žene iz parlementarnih partija u Crnoj Gori, odnosno žene iz 14 političkih partija i čija je polazna osnova Nacionalna Strategija održivog razvoja Crne Gore, kao i Nacionalni plan za postizanje rodne ravnopravnosti.

Na sastanku je iznijet jedinstveni stav, a koji se tiče izmjene izbornog zakonodavstva i što veće prisustvo žena u Parlamentu, kao i na mjestima odlučivanja, obzirom da Crna Gora još uvijek nije postigla prosjek učešća žena u politici, odnosno međunarodni minimum od 30% učešća žena na mjestima odlučivanja.

Učesnice su takođe predstavile svoje viđenje izmjene Izbornog zakonodavstva amandmanima i to amandmanima na Zakon o izboru odbornika i poslanika Crne Gore, a koji se tiču pospješivanja učešća manje zastupljenog pola u javnom i političkom životu Crne Gore i amandmani na Zakon o finansiranju političkih partija Crne Gore.
            
KABINET MINISTARKE BEZ PORTFELJA